Делото на бизнесмена Пламен Бобоков срещу заповедта на СДВР за 24-часовото

...
Делото на бизнесмена Пламен Бобоков срещу заповедта на СДВР за 24-часовото
Коментари Харесай

Съдът окончателно: Арестът на Пламен Бобоков е произвол

Делото на предприемача Пламен Бобоков срещу заповедта на Столична дирекция на вътрешните работи за 24-часовото му задържане през юли м.г. завърши дефинитивно. На втора инстанция Административният съд в София (АСГГ) одобри, че Бобоков е станал жертва на полицейски произвол, арестуван е нелегално и без претекстове, както и че тази мярка несъразмерно е лимитирала правата му, съобщи Сега.

Съдиите Пламен Горелски, Антони Йорданов (докладчик) и Димитрина Петрова са изцяло съгласни с изводите, които при започване на годината направи като първа инстанция Софийският областен съд. Прокурорът Емил Георгиев взема страната на Министерство на вътрешните работи.

Административните съдии изясняват, че законът задължава органите да стимулират актовете си. Затова и в заповедта си за задържане Столична дирекция на вътрешните работи е трябвало да изложи какво съответно го обосновава. " Мотиви на административния акт може да се съдържат най-късно в съпроводителното писмо, с което преписката е изпратена в съда, само че видно от приложените по делото писмени доказателства, органът не се е възползвал от тази опция ", написа в правосъдното решение.

По принцип, с цел да бъде някой арестуван за 24 часа, от Министерство на вътрешните работи би трябвало да има задоволително данни, че е взел участие в закононарушение. А не първо да бъде арестуван, а по-късно да се търсят доказателства. Затова и процесуално-следствените дейности, осъществени след задържането на Бобоков и повдигнатото му по-късно обвиняване, няма по какъв начин да " санират " ареста му, излиза наяве от решението на съда. " Обратното би довело по скоро до произвол при използването на мярката и голословно задържане на лица, което опонира на задачата й. Тя не е да се наложи наказване за открито по безапелационен метод закононарушение, а да се попречи на уличения в осъществяването му да се укрие, или да извърши друго закононарушение, или да осуети наказателно гонене ", пишат магистратите.

Според тях въобще не е ясно за какво е арестуван Бобоков и карцерът му е непростим. Самоличността му е била открита и няма данни да се е укривал, съдействал е, изяснява съдът.

Toвa e пopeднo cъдeбнo peшeниe пo шyмнитe зaдъpжaния oт 9 юли 2020 година - дeня, в ĸoйтo дecaнт oт cпeциaлизиpaни и вoeнни пpoĸypopи, пoлицaи и cлyжитeли нa Бюpoтo по зaщитa ĸъм основния прокурор Ивaн Гeшeв нaxлyxa в пpeзидeнтcтвoтo. По време на акцията бяха задържани пpeзидeнтcĸитe cъвeтници Илия Mилyшeв и Πлaмeн Узyнoв, ĸaĸтo и предприемачът Πлaмeн Бoбoĸoв. Bпocлeдcтвиe и тpимaтa бяxa ocвoбoдeни.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР